Nõo Lihatööstus: tarbimise maht püsib languskursil, maksutõusud vähendavad müüki veelgi

Eesti lihasektori müügitulu langes esimesel poolaastal üle kuue protsendi ja mahuindeks kukkus 2,2% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Käibemaksu ja füüsilise isiku tulumaksu tõstmine vähendab järgnevatel aastatel omakorda veel tarbimist.

„Olukord lihaturul saadab vastandlikke sõnumeid, sest on mõned hakkamasaajad ja palju rohkem kaotajaid,“ kommenteeris Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova. „Lihasektori müügitulu kahanes aasta esimese kuue kuu jooksul üle kuue protsendi võrreldes eelmise aasta sama ajaga.“ Eesti lihasektori müügitulu oli eelmise aasta esimese kuue kuu lõikes statistikaameti andmeil 234 miljonit eurot, kuid selle aasta samal perioodil 219,5 miljonit eurot.

Sama trend puudutab liha mahuindeksit, mis langes aastaga 2,2%. Kui arvestada, indeks oli 2021. aastal 100, siis eelmise aasta esimesel poolaastal oli see 92,2 ja selle aasta esimesel poolel 90,2.

„Eesti lihasektor jäi eelmise aasta esimese kuue kuu jooksul 12,3 miljoni euroga kahjumisse, kuid selle aasta esimene pool tõi 4,9 miljoni euroga plussi. Kui arvestada samas, et sektoris tegutseb kokku suurusjärgus 60-70 ettevõtet, siis valdkond ei paista suure kasumlikkusega silma. Käibemarginaal on tugevamatel vaid 1-2%,“ kirjeldas Loova.

Tema sõnul võtab käibemaksu ja füüsilise isiku tulumaksu tõus lihatööstustelt võimaluse teenida isegi väikest kasumit, sest maksuralli toob kaasa müügimahtude vähenemise. „Ma ei näe, et lihasektoris tegutsevad ettevõtted oleksid nende seas, kelle majandusnäitajad võimaldaksid tasuda riigieelarvesse kasumimaksu,“ tõdes Loova.

Ta lisas, et oluline näitaja on ka eksport. „Eesti lihasektori eksport vähenes poolaasta võrdluses rahalises väärtuses kolm protsenti ja koguseliselt lausa kuus protsenti. Nõo Lihatööstus on eksporditurgudega strateegilist vaeva näinud ning leidnudki tarbijate poolehoiu ka piiri taga. Nii oli näiteks meil tulemuseks mõningane ekspordikasv,“ märkis ta.

Nõo Lihatööstus on Eesti juhtiv kodumaine lihatööstus ja on pälvinud parima pereettevõtte tiitli. Ettevõte on oma üle 200 töötajaga üks olulisemaid tööandjaid Eestis. Nõo Lihatööstuse valikusse kuulub üle 400 lihatoote.

FOTO:  Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova. Pildistanud Vallo Kruuser

Lisainfo:

Ragnar Loova

Nõo Lihatööstuse tegevjuht

E-post:

Tel: +372 51 26 670

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 raames investeerime innovaatilisse sulatus- ning viilutusliini. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 2022. aasta toetusvooru raames investeerime innovaatilisse soolamispritsi. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

Noo_logo_valge-01-svg