ETTEVÕTTEST

Nõo Lihatööstus on Eesti suurim ja uuendusmeelseim kohalikul kapitalil põhinev lihatööstus, mis pakub tööd ligi 200 inimesele. Meie sortimenti kuuluvad maitsvad, kvaliteetsed ning suure lihasisaldusega ehtsad lihatooted, mis on pakendatud mugavatesse väikepakenditesse. Nõo toodang valmib alati värskest jahutatud toorainest siinsamas Eestis, Tartu külje all.

Nõo Lihatööstus asutati 1992. aastal Nõo kolhoosi vorstitsehhi ruumides. Esimeseks tooteks oli legendaarne Nõo rulaad, mida valmistasime toona 100 kilo päevas. Nüüdseks kuulub Nõo portfelli üle 400 lihatoote: toores liha, hakklihatooted, viinerid ja vorstid, singid ja rulaadid, pasteedid, snäkid, mitmesugused hooajatooted ja palju muud. Nõo toodang jõuab eestimaalasteni tuntud ja armastatud Lihavürsti kaubamärgi nime all, samuti pakume oma lihatooteid toitlustusettevõtetele. Peale koduturu ekspordib Nõo oma toodangut ka Lätti ja Leetu.

NÕO LIHATOOTED

 

Nõo Lihatööstus on elav näide sellest, et kui võtta toidutootmist hingega, on võimalik ka suuremahulise tootmise juures tagada parim kvaliteet. Seda eelkõige tänu aastakümnete jooksul juurdunud organisatsioonikultuurile, kus kõige olulisemal kohal on lihameistrite uhkus oma töö ja loodu üle. Kogu Nõo Lihatööstuse areng on toimunud silmas pidades märksõna „LOOMULIKULT“:

LOOMULIKULT on kogu tooraine parima võimaliku kvaliteediga;
LOOMULIKULT ei lisa me oma toodetesse midagi sellist, mida me ei kasutaks oma perele toitu valmistades;
LOOMULIKULT oleme aastakümnetepikkuse kirgliku tööga saavutanud oma alal täieliku meisterlikkuse.

Kuna Nõo Lihatööstus soovib olla Eesti toidutootjate seas toidukultuuri eestvedaja, oleme võtnud selge suuna tuua tarbija toidulauale tervislikud alternatiivid harjumuspärastele toodetele. Oleme paljudes oma retseptides üle läinud meresoolale ning üldist soola-, suhkru- ja rasvasisaldust vähendanud. Peame oluliseks kasutada tootmises ainult täisväärtuslikku liha ning vältida lihalõikamise kontidest saadud lihamassi. Selle põhimõtte järgimine on muutnud meie tooted tänu suurele liha- ja seega ka valgusisaldusele tervislikuks. See omakorda on teinud koostöö välispartneritega tootearenduses väga lihtsaks. Nii näiteks oleme turule toonud populaarsed grill- ja viilutooted, mis kannavad märgist „Fitlap.ee soovitab“. Suurepäraste maitsete loomiseks teeme koostööd oma ala parimatega, kelle hulka kuuluvad tippkokk Joel Ostrat, Eesti parimaid grillmeistreid koondav BBQ Symphony, aga ka toidutehnoloogiavaldkonna üliõpilased, kelle värsked mõtted ja siiras huvi oma eriala vastu on päädinud mõne meie populaarsema toote väljatöötamisega.

TOOTMINE JA TÖÖTAJAD

 

Ligi kolme aastakümne pikkune missioon luua inimestele võimalus osta selliseid lihatooteid, mis on valmistatud ehtsal ja loomulikul viisil, on nõudnud tuhandete ruutmeetrite jagu laiendusi tootmispindadele ning sadade motiveeritud töötajate palkamist. Seda kõike oleme teinud järeleandmisteta tootekvaliteedis, kasutamata kondi- või kanalihamassi ja pidades kõikides retseptides tähtsaks traditsioonilist lähenemist. Nõo parima kvaliteedi tagab suuremalt jaolt eestimaise ja mitmekordse kontrolli läbinud tooraine kasutamine, tänapäevaste seadmetega uuenduslik tootmishoone, pühendunud töötajad ning heade tootmistavade järgimine tootmisprotsessides. Selle kinnituseks on ettevõttele antud FSSC sertifikaat. Peame tähtsaks ühtse meeskonna loomist ja hoidmist. Teeme oma tööd südamega, et sinuni jõuaks ehtsad, maitsvad ja kvaliteetsed lihatooted Nõost.

LOOMULIKULT maitsev, LOOMULIKULT tervislik, LOOMULIKULT Nõo.

SPONSORLUS

 

Eesti suurima ja innovaatilisema kodumaisel kapitalil põhineva lihatootjana on Nõo
Lihatööstuse eesmärk olla Eesti toidukultuuri eestvedaja. Väärtustame tervislikku elustiili ja
koos perega veedetud aega. Selleks, et pakkuda maitsvaid, tervislikke ning võimalikult suure
lihasisaldusega lihatooteid, teeme koostööd Eesti toiduvaldkonna ekspertidega. Väga
oluliseks peame ka koostööd toidutehnoloogia üliõpilastega, kelle värsked mõtted ja siiras
huvi oma eriala vastu on päädinud mõne meie populaarsema toote väljatöötamisega.
Oleme avatud innovaatilistele toiduprojektidele ja ettevõtmistele, mis aitavad edendada
lihakultuuri või mille tulemuseks on uued huvitavad maitsed ja keskkonnasõbralikumad
tootepakendid. Loomulikult hoolime oma kodukandist ja anname oma panuse Nõo
kogukonna hüvanguks.

KESKKOND

 

Hoolime ümbritsevast keskkonnast ja soovime, et meie tegevusest ei jääks maha suurt
ökoloogilist jalajälge. Seetõttu eelistame iga uue investeeringu puhul võimalikult
keskkonnasõbralikke lahendusi. Näiteks, hiljuti tõime turule hakkliha, mille pakend on
minimaalne. Tootepakenduses üldiselt on meie soov liikuda järjest jätkusuutlikumate
lahenduste suunas. Nõo Lihatööstuse müügiesindajad sõidavad aga ringi keskkonnasõbralike
gaasiautodega, mis on samuti meie panus sellesse, et keskkonda vähem koormata.

NÕO LIHATÖÖSTUSE AJALUGU

25. mai 1992

ASUTAMINE

AS Nõo Lihatööstus asutati 25. mail 1992. aastal endise Nõo kolhoosi vorstitsehhi ruumides. Esimene toodang valmis 1. augustil 1992 ning päevas toodeti 100 kilo Nõo rulaadi. Peagi avati esimene kauplus Tartus, kaubeldi ka turgudel.

25. mai 1992

1993 kuni 1995

TOOTMISPINDADE ARENDAMINE

Ettevõte täiustas pidevalt oma tootmisruume. 1994. aasta jaanuarist 1995. aasta juulini viidi ligi 40% toodangust Venemaale, mistõttu tekkis vajadus laiendada tootmispinda – ehitati uus toodete hoiuruum ja väljastusruum. Ehitustööd valmisid 1995. aasta augustis, kuid samal ajal suleti Venemaa piir ning ettevõttel tuli kavandada uus müügistrateegia. Arendati üle-eestiline müügivõrk, mille põhirõhk oli Tallinnal.

1993 kuni 1995

1997

ÄKSI TAPAMAJA

Uksed avas Äksi tapamaja, mis võimaldas kasutada ainult oma liha ja tõsta tooraine kvaliteeti.

1997

1999

“LIHAVÜRST”

1. detsembril 1999.a võeti kasutusele uus kaubamärk “Lihavürst”, mille järgi tuntakse ja hinnatakse Nõod tänaseni.

Samal aastal ehitati ka uus valmistoodangu viilutus- ja pakendusosakond, hoiu- ja väljastusruumid ning investeeriti uutesse seadmetesse, mille tulemusel sai ettevõte vabariigi veterinaarameti poolt uue tegevusloa.

1999

2002

UUS TOOTMISHOONE

Nõo Lihavürsti ajastu tõi kaasa suured muudatused tehnoloogias ja tootmismahtude hüppelise suurenemise. 2002. aasta septembris avas Nõo Lihatööstus uue 1000 ruutmeetri suuruse tootmishoone ning koos vana osaga kasvas tootmispind 2200 ruutmeetri suuruseks. Investeeringu kogumaksumus oli 45 miljonit krooni. Lihatööstusesse soetati uus, 12 miljonit krooni maksnud pakendamisliin, mis kuulub maailma tipptehnoloogia hulka ja oli esialgu Eestis ainuke. 10 miljonit krooni investeeriti aga uute suitsuahjude ja Eesti ainsa toorsalaami valmistamise kambri ostuks. Uue tootmishoone valmimine andis võimaluse suurendada toodangu mahtu poole võrra.

2002

2002

TUNNUSTUSED

Nõo Lihatööstuse viis toodet – Nõo rulaad, Nõo sardell, Keelevorst, Timmu rulaad, Viini tasku – hinnati Eesti toiduaineekspertide poolt Tunnustatud Eesti Maitse märgi väärilisteks.

2002

2002

EESTI LIHATÖÖTLEJATE ASSOTSATSIOON

Loodi Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon (ELA), kuhu kuulub ka Nõo Lihatööstus. ELA liikmete eesmärk on tõsta Eesti lihatoodete mainet, mille aluseks on toote kvaliteet ja maksimaalne naturaalse liha sisaldus vorstis. Samuti propageeritakse eestimaise liha kasutamist oma toodetes ning ei kasutata toorainena kondilihamassi. ELA liikmed lisavad oma toodetele märgi Aus Kaup.

2002

2006

LÄTI EKSPORT

Ettevõtte aastane käive kasvas esmakordselt üle 100 miljoni krooni. Alustati Lätti eksportimist.

2006

2007

JUURDEEHITUS

Valmis Nõo Lihatööstuse juurdeehitus, mis muutis tootmishoone enam kui topelt suuremaks – praegusele 2400 m² tuli juurde 3017 m². Seoses sellega laienes ka Nõo Lihatööstuse tooteportfell – sortimenti tulid tänu uuele tehnoloogiale suitsuvorstid, salaamid ja snäkid, mis on saanud paljude lihasööjate lemmikuks.

2007

2009

LEEDU EKSPORT

Ettevõte alustas Leetu eksportimist. Eksport Lätti moodustab 15% kogukäibest.

2009

2010

UUS MAJA

Suur nõudlus tõi taaskord kaasa ruumipuuduse, mistõttu ehitati imelühikese ajaga uus maja. See andis võimaluse veelgi suurendada suitsuvorstide ja snäkkide tootmise mahtu. Ettevõttele anti ISO 22000:2005 standardile vastav toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat. Standard on ülemaailmselt aktsepteeritud ja hinnatud ning aitab oluliselt tugevdada ettevõtte konkurentsivõimet rahvusvahelisel turul.

2010

2016

TOOTMISHOONE EHITUS

Algas uue, kolmanda etapi tootmishoone ehitus, mis läks maksma 5 miljonit eurot.

2016

2017 kuni 2020

INVESTEERINGUD TOOTMISESSE

Ettevõte investeerib tootmishoonetesse ja seadmetesse kokku 15 miljonit eurot.

2017 kuni 2020

2020

TÄNAPÄEV

Täna on Nõo Lihatööstus Eesti suurim ja uuendusmeelseim kohalikul kapitalil põhinev lihatööstus, mis pakub tööd ligi 200 inimesele. Ettevõtte sortimenti kuulub üle 400 lihatoote.

2020