Pealt krõbe, seest parajalt küps verivorst on iga jõululaua unistus. Kuidas selleni jõuda, selgitab Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann. Lisaks avaldab ta paar üllatavat ja inspireerivat retsepti verivorstiga.
Kõige klassikalisemad jõuluvorstid on jämedad seasoolde aetud verivorstid. Uuema aja trend tõi aga eestlaste lauale veidi suupärasemad peenikesed verivorstid, mis on lambasooles või siis pritsitud kollageenist kunstkesta. Parima maitse saavutamiseks tuleks aga teada nippi, kuidas erinevates soolikates vorste õigesti küpsetada.
Seasooles jämedam vorst talub kuumutamist paremini, see-eest peenikesed vorstikesed valmivad kiiremini. Kui kuumus on liiga kõrge, läheb verivorst küpsetades lõhki.
Kokmanni sõnul peabki mõnede arvates olema õigesti valmistatud verivorst lõhki küpsenud. Kes aga eelistab krõbeda koorikuga verivorsti, peaks seda küpsetama madalal temperatuuril ja veidi kauem.
„Jämedaid seasooles verivorste soovitan küpsetada umbes 20 minutit pöördõhuga ahjus, mille temperatuur on lastud eelnevalt tõusta 150 kraadile. Selleks, et kest muutuks krõbedaks, laotage vorstid küpsetusplaadile väikeste vahedega. Liialt lähestikku asetatud vorstid lähevad ahjus hauduma,“ tutvustab oma kokkamisnippi Nõo Lihatööstuse tehnoloog.
Peenikesed lambasooles verivorstid vajavad vähem küpsetamist. Täiesti piisab, kui lasta neil ahjus küpseda madalal kuumusel umbes 15 minutit.
„Kodused ahjud toimivad aga väga erinevalt, mõnede puhul on õige kuumus vorstide küpsetamiseks mitte 150 vaid hoopis 160 või 170 kraadi. Seega tuleks lihtsalt jälgida, et vorstikesed ei küpseks ahjus lõhki,“ selgitab ta.
Kõige hapramad on aga kollageenkestas vorstikesed, mida tuleks krõbedaks saamiseks küpsetada veelgi madalamal temperatuuril, umbes 140 kraadi juures 10 kuni 15 minutit.
Pannil vorstikesi praadides ei tohiks pliiti liiga kuumaks ajada, pigem hoida seda poole tugevuse peal ehk teisisõnu küpsetada neid madalal temperatuuril.
„Praadimiseks lase pann esmalt kuumaks, kalla sellele veidi õli või aseta tükike võid sulama. Alles seejärel paiguta verivorstid pannile küpsema ja jäta neile seal piisavalt ruumi. Parema tulemuse saamiseks aseta pannile kaas peale,“ soovitab Kokmann.
VERIVORSTI-SUSHI
Koostisosad:
• 1 pakk Nõo Verivorstid Muhu leivaga
• 250 g sushi riis
• 0,5 liitrit vett
• 35 g riisäädikat
• 25 g riisiveini (mirin)
• 3 g soola
• 12 g suhkrut
• 4 nori lehte
• 200 g köömnetega hapukapsast
• 100 g pohlamoosi
• 30 g sojakastet
• Abivahendid: bambusmatt, toidukile
Valmistamine:
Pese riisi külma veega vähemalt seitse korda. Seejärel pane pestud riis koos 0,5 l külma veega potti. Lase vesi keema, alanda kuumust ja keeda kaane all madalal tulel umbes 15 minutit, kuni vesi on täielikult imendunud. Lase riisil kaane all veel 5–10 minutit tõmmata.
Sega kokku riisiäädikas, mirin, sool ja suhkur. Soovi korral soojenda segu, et suhkur ja sool paremini lahustuksid. Nirista segu jahtunud riisile ja sega õrnalt puulusikaga. Kata rätikuga ja lase toatemperatuuril jahtuda.
Kuumuta pannil õli või muu rasvaine ning prae verivorstid, kuni nende koorik muutub krõbedaks.
Mässi bambusmatt toidukilesse, et riis ei kleepuks mati külge. Aseta nori leht bambusmatile. Niisuta käed veega ja laota ¼ sushi riisist ühtlaselt nori lehele. Pööra nori leht riisiga pool allapoole.
Lisa vasakult paremale hapukapsas ja pooleks lõigatud verivorstid. Keera sushi rulliks ja pinguta.
Niisuta nuga veega ja lõika rullist 8 tükki. Tõsta igale sushi tükile pohlamoos. Serveeri sojakastmega.
VERIVORSTI JÄRELROOG KAERAKÜPSISTE JA MARJADEGA
Koostisosad:
• 4 Nõo Memme verivorsti
• 4 kaerahelbeküpsist või 4 supilusikatäit kaerahelbeid
• 2 erinevat sorti moosi (pohla- ja viigimarjamoosi või õuna- ja murakamoosi)
• 4 lusikatäit värvilisi marju või 4 kobarat punaseid sõstraid
•Kaunistuseks suhkrukoorikus jõhvikad
Valmistamine:
Võta verivorsti sisu kestast välja ja purusta sõrmede vahel. Laota vorsti sisu ja kestad ahjuplaadile ning rösti 150°C juures umbes 10 minutit. Enne serveerimist lase röstitud kestadel ja vorsti sisul jahtuda. Lõika krõbedaks küpsenud kestad väikesteks tükkideks ja aseta koos vorsti sisuga taldrikule.
Lisa juurde purustatud kaerahelbeküpsiseid või röstitud kaerahelbeid. Serveerimisel lisa moos ja kaunista taldrik värviliste marjade ning suhkrukoorikus jõhvikatega.