Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann valmistas advendiaja ja aastalõpu peolauale olevikku sümboliseeriva eelroa ning mineviku toidutraditsioone esindava pearoa. Retseptides on kasutatud selle talvehooaja uudistooteid.
BAO KUKLID SUITSUTATUD SEAKEELEGA
Bao kuklid suitsutatud seakeelega ilmestavad praeguse aja toidukultuuri, kus eeldatakse, et maitsev roog valmiks kiirelt ja mugavalt. Seetõttu on tänapäeva kokakunsti üheks maamärgiks kiirtoit.
Koostisosad:
• Bao kuklid
• Nõo suitsutatud seakeel
• Korea porgandisalat
• Röstitud seesamiseemned
• Magus chipotle BBQ kaste
Valmistamine:
Auruta Bao kuklid vastavalt nende pakendil toodud õpetusele. Määri kukli sisekülgedele magusat chipotle BBQ kastet, lisas sinna vahele Korea porgandisalat ning Nõo Lihatööstuse suitsutatud seakeel. Puista peale röstitud seesamiseemneid.
Korea porgandisalati võite ka ise valmistada. Neljale inimesele serveerimiseks oleks selleks vaja: neli porgandit, 2 küüslauguküünt, pool punast sibulat, 3-4 sl hakitud koriandrit, 1 tl paprikapulbrit, 0,5 tl Cayenne’i pipart, 2 sl valgeveiniäädikat, ca 75 ml oliiviõli, soola, pipart ja veidi suhkrut. Riivi porgand peenikesteks ribadeks, haki sibul, küüslauk ja koriander hästi peeneks ja sega kõik komponendid kokku.
TWISTED WELLINGTON
Pühadelaua pearoog Twisted Wellington väljendab kokakunsti mineviku traditsioone, mil toidu valmistamisele kulutati rohkem aega ja energiat. Kodune toiduvalmistamine oli au sees ning oskusi õpiti oma vanematelt.
Koostisosad:
• Sea sisefilee
• Mustad ploomid
• Nõo Lihatööstuse verivorstid musta ploomiga
• Nõo Lihatööstuse toorsuitsupeekon
• Lehttaigen
• Muna
• Veidi toiduõli
• Sool, pipar ja mõned lemmikmaitseained
Valmistamine:
Määri sea sisefilee õliga kokku, maitsesta soola, purustatud pipra ja soovi korral oma lemmikmaitseainetega. Eemalda verivorstidelt koor ja sega vorsti sisu hakitud mustade ploomidega. Laota toorsuitsupeekoni viilud toidukilele nii, et nende ääred üksteisega kattuksid. Peekoneid peaks olema sisefilee suuruse ala jagu. Määri toorsuitsupeekoni viiludele verivorsti ja ploomi segu ning aseta selle keskele sea sisefilee. Keera sisefilee koos peekoni ja verivorsti seguga kilesse ning vormi ühtlaseks. Pane mähitud liha 12 tunniks külmkappi seisma. Järgmisel päeval tõsta liha umbes tund enne küpsetamist toatemperatuurile soojenema. Järgmisena laota laiali lehttaigen ja määri selle ääred munaga kokku. Eemalda Wellingtoni ümbert kile ja aseta liha taignale. Vormi sellest ilus pätsike ning pintselda see munaga.
Küpseta rooga 170 kraadini eelsoojendatud ahjus umbes 25 minutit. Enne lahtilõikamist lase pätsikesel ligi 10 minutit toatemperatuuril jahtuda. Serveeri Wellingtoni meelepäraste lisanditega.
Fotode autor Vallo Kruuser
Lisainfo
Marko Kokmann
Nõo Lihatööstuse tehnoloog
Tel: 73 02 030