Nõo Lihatööstus kasvatas eelmisel aastal vaatamata keerulisele majanduskeskkonnale ja toorainehindade suurele kõikumisele käivet ja teenis mõõdukat kasumit. Investeeringud tootmise digitaliseerimisse ja automatiseerimisse on aidanud ettevõttel parandada tulemuslikkust.
“Oleme läbi nutikate investeeringute ja tootmisprotsesside optimeerimise tugevdanud oma konkurentsivõimet turul, mis annab ettevõttele hea positsiooni ka praeguste turuolude tingimustes,” ütles Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova. Ettevõtte käive ulatus 46,6 miljoni euroni ning majandusaasta lõpetati 2,4 miljoni euro suuruse kasumiga.
Statistikaameti andmetel langes eelmisel aastal kogu lihatööstuse sektori käive 5,4%, kuid samas suudeti koondkahjumist väljuda ning sektori ettevõtete majandusnäitajad on tervikuna taas plusspoolel. Samas sektoris investeeringud vähenesid enam kui 31%. Nõo Lihatööstus seevastu hoopis suurendas oma investeeringuid.
Loova sõnul on keerulistes majandusoludes võimalik edukalt tegutseda üksnes läbi läbimõeldud investeeringute ja innovatsiooni. “Meie strateegiline valik investeerida digitaliseerimisse ja automatiseerimisse on aidanud meil minimeerida maksutõusude mõju tarbijate ostukorvi maksumusele,” lisas ta. Näiteks võttis Nõo Lihatööstus Eesti toiduainetööstuse ettevõtetest esimesena kasutusele Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi arendatud uuendusliku tehisintellekti lahenduse, mis kontrollib pakendite etikettide vastavust kvaliteedistandarditele.
Lisaks investeeriti eelmisel aastal materiaalsesse põhivarasse üle 1,1 miljoni euro. Lõpetati uue keskkonnasõbralikuma CO2-l põhineva külmajaama ehitus ning alustati innovatiivse tootmisliini ja selle tehaseruumide ehitust. “Meie eesmärk pole mitte ainult tootmismahtu suurendada, vaid muuta selle investeeringuga tootmine täiendava automatiseerimise kaudu veelgi efektiivsemaks,” selgitas Loova. Uute seadmete kasutuselevõtt võimaldab laiendada toodete valikut ning ettevõte saab veelgi rohkem panustada ekspordile. Mullu tõusis ekspordi osakaal ettevõtte käibest ligi 21 protsendini.
Nõo Lihatööstus näeb, et selle aasta hinnakasvu Eestis kujundab taas suuresti maksupoliitika. Statistikaameti värskete andmete kohaselt tõusid toiduainete tootmishinnad 2025. aasta juunis 5,7% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. See näitab, et toiduainetööstus tegutseb jätkuvalt keerulistes majandustingimustes.
“Uute maksutõusude kontekstis pingutame selle nimel, et anda oma panus, et saavutada nullinflatsioon. Käibemaksu muudatusega seoses näeme, et tarbijad teevad poodides valikuid allahindlusest lähtuvalt,” tõdes Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük.
Tema sõnul eeldavad nii majandusolukord, keskkonnanõuded kui ka tarbijate võimalused ning ootused uudsete toodete ja pakendite turule toomist ning muudatusi tootmisprotsessis. Seda eesmärki aitab saavutada efektiivsuse tõus läbi innovatsiooni ja läbipaistev hinnastamine.
“Eeldame, et inimesed vaatavad hinnasoodustuste kõrval senisest enam ka toodete koostist ning ostavad pigem väiksemates kogustes, aga kvaliteetsemaid lihatooteid,” ütles Kruustük. Nõo Lihatööstuse tootearenduse rõhuasetus on kvaliteetsest toorainest valmistatud tervislikud tooted. Tervislikkust silmas pidades on Nõo Lihatööstus oma toodetes vähendanud soola- ja rasvasisaldust ning ei kasuta maitsetugevdajat E621 ja väheväärtuslikku nn kondilihamassi MDMi.
Olulise saavutusena omandas Nõo Lihatööstus tänavu rahvusvahelise toiduohutuse kvaliteedisertifikaadi IFS Food, olles esimene ja ainus lihatööstus Eestis, kes on suutnud täita selle ülikõrge kvaliteedistandardiga seatud nõuded.
Nõo Lihatööstus on Eesti juhtiv kodumaine lihatööstus ja on võitnud parima pereettevõtte tiitli. Ettevõte on üle 200 töötajaga üks olulisemaid tööandjaid Eestis. Nõo Lihatööstuse valikusse kuulub üle 400 erineva lihatoote.
Lisainfo:
Ragnar Loova
Nõo Lihatööstuse tegevjuht
Tel: +372 51 26 670
Simmo Kruustük
Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees
Tel: +372 51 68 103