Maitsemeistri gurmee retsept Eesti unikaalsest külmsuitsusteigist

Eestis ja maailmas ainulaadne külmsuitsusteik sobib suurepäraselt grillvardasse – kinnitab Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann, kes on välja töötanud erilise retsepti selle liha serveerimiseks.

Kui planeerid grillipidu või perekondlikku koosviibimist, tasub proovida värvilisi grillvardaid külmsuitsusteigi ja köögiviljadega. Lihtne, kuid efektne roog pakub maitsvat vaheldust tavapärasele grillmenüüle ning on ühtlasi pilkupüüdev.

Koostisosad:

•2 Nõo külmsuitsusteiki

• 1 terve paprika

• 250 g kirsstomateid

• Piri-piri või muud tšillikaunad (soovi korral)

• Muud lisandid vastavalt inspiratsioonile (suvikõrvits, mugulsibul, porrulauk vms.)

Mop-kastme koostisosad:

•30 g sojakastet

• 1 küüslauguküüs

• 5 g värsket ingverit

• 10 g toiduõli

• 20 g BBQ kastet

Valmistamine:

Lase külmsuitsusteikidel enne küpsetamist umbes 30 minutit toatemperatuuril puhata – nii avaneb liha täismaitsebukett. Lõika seejärel steigid, paprika ja teised valitud lisandid ühtlase suurusega kuubikuteks ning torka need vaheldumisi vardasse.

Valmista mop-kaste, segades omavahel peenestatud küüslauk, riivitud ingver, sojakaste, toiduõli ja BBQ kaste. See maitsekombinatsioon loob lihale täiusliku glasuuri. Eelsoojenda grill umbes 180 kraadini. Aseta liha ja aedviljadega varras kuumale restile ning grilli avatud kaanega 10-15 minutit, kuni liha on küpsuse saavutanud. Mõni minut enne grillilt eemaldamist pintselda liha hoolega mop-kastmega – see loob ahvatleva läike ja rikastab maitsebuketti.

Nõo Lihatööstuse külmsuitsusteigid on loodudpuhaste maitsete austajatele – ei mingeid kunstlikke lisandeid. Need sobivad nii suvisteks grillipidude tipphetkedeks kui ka talvisteks õdusateks õhtusöökideks, olgu valmistatud ahjus või pannil.

Tõelise grillisõbrana võid nautida seda unikaalset külmsuitsusteiki ka tervikuna küpsetatult, mis toob esile liha täiusliku maitse. Selleks määri liha lõikepinnad õhukese toiduõli kihiga, vältimaks kleepumist. Pruunista steiki kuumal grillil või pannil mõlemalt poolt ligikaudu 5 minutit, kuni tekib kaunis kuldpruun koorik. Seejärel aseta liha grilli soojendusrestile või ahju ning küpseta madalamal temperatuuril (umbes 150 °C) veel 25 minutit. Lase maitsetel omavahel harmoneeruda – nii muutub liha erakordselt mahlaseks ja õrnaks.

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 raames investeerime innovaatilisse sulatus- ning viilutusliini. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 2022. aasta toetusvooru raames investeerime innovaatilisse soolamispritsi. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 2023. aasta toetusvooru raames investeerime innovaatilisse alginaatkestal põhinevasse vorsti- ja snäkiliini. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

Noo_logo_valge-01-svg

See veebisait kasutab küpsiseid teie sirvimiskogemuse parandamiseks ja tagamaks, et sait toimib korralikult. Selle saidi kasutamist jätkates kinnitate ja nõustute meie küpsiste kasutamisega.

Nõustu kõigiga Nõustu ainult vajalikega