Lihavõtteks pakub Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann välja efektse pearoa, mis sobib tänu oma kujule ideaalselt munadepühade peolauale. “Linnupesa Kiievi lihapallidega” on roog, kus kartulipüreest vormitud pesasse on peidetud mahlakad seened ja peekonitükid ning kõige peale asetatud maitsevõiga täidetud lihapallid.
Koostisosad:
- 1 kg kooritud kartuleid
- 200 g šampinjone
- 100 g mugulsibulat
- 2 muna kollast
- 10 g värsket spinatit
- 300 ml piima
- 15 g riivitud Fortet või Parmesani juustu
- 50 g võid
- 10 g nisujahu
- 10 g sinepit
- 1 pakk Nõo Kiievi lihapallid võiga
- 100 g Nõo toorsuitsupeekonit
- Peterselli või tilli kaunistamiseks
Valmistamine:
Lõika kooritud kartulid väiksemateks tükkideks ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna vesi ning tambi kartulid pudruks. Lisa pool kogust võid ja 100 ml piima ning sega, kuni mass on ühtlane. Seejärel lisa pidevalt segades ükshaaval muna kollased.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Aseta kartulipüree lusikaga ahjuplaadile, vormides sellest pesalaadse kuju. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 °C juures umbes 10 minutit, kuni püree pealispind omandab kuldpruuni varjundi. Samal ajal võid asetada ahju ka Nõo Kiievi lihapallid.
Juustukrõpsude valmistamiseks laota kuumale, ilma õlita pannile riivitud juust poolkuukujuliste ribadena. Kuumuta kuni juust on sulanud, kuldpruuniks muutunud ja pinnale enam uusi mulle ei teki. Seejärel tõsta kahvliga juustukrõpsud ettevaatlikult pannilt ning aseta väikese kausi peale, et anda neile kaarjas vorm. Tee seda kiiresti, sest jahtuv juust muutub peagi kõvaks ega ole enam vormitav.
Tükelda seened, spinat, sibul ja toorsuitsupeekon väikesteks kuubikuteks. Prae kuumal pannil peekonitükid krõbedaks ja tõsta kõrvale. Seejärel pruunista sama pannil sibul, lisa seened ning kuumuta, kuni need on kuldpruunid. Lõpuks lisa tükeldatud spinat ja kuumuta veel mõni minut. Maitsesta soola, pipra ja soovi korral maitserohelisega. Lisa juurde ka praetud peekonitükid.
Sinepikastme valmistamiseks sulata väikeses potis järelejäänud või keskmisel kuumusel. Lisa nisujahu, sega hoolikalt ja kui mass hakkab paksenema, vala järk-järgult juurde ülejäänud piim, pidevalt segades. Maitsesta sinepiga ning kuumuta, kuni kaste pakseneb. Maitsesta kaste soola ja pipraga.
Serveeri roog linnupesa sarnaselt. Aseta taldrikule kartulipüreest vormitud “pesa”, täida see seene-peekoni seguga ning paiguta peale Nõo Kiievi lihapallid ning vala sinna ka kaste. Linnupesa välimuse rõhutamiseks ümbritse see juustukrõpsudega ja kaunista hakitud maitserohelisega.
Lisainfo:
Marko Kokmann
Nõo Lihatööstuse tehnoloog
51 90 47 76