Nõo Lihatööstus ja Eesti Maaülikool kutsuvad kõiki toiduhuvilisi osalema Eesti esimesel lihahäkatonil. Häkatoni käigus soovime leida uue innovaatilise lihatoote, mis on tervislik ja naturaalsest toorainest, kiirelt valmiv või koheselt tarbitav ning tööstuslikult toodetav. Võidumeeskonda premeeritakse 5000 eurose auhinnarahaga Toomas Kruustüki nimelisest arengufondist.
Lihahäkaton on konkurss, mille eesmärk on arendada Eesti toidukultuuri ning pakkuda toidutootmise vastu huvi tundvatele inimestele võimalust arendada välja uus ja innovaatiline lihatoode või tootesari.
Ideede esitamine
10.jaanuar – 21.veebruar 2022
Finalistide välja kuulutamine
28.veebruar 2022
Ideepäev Maaülikoolis
16. märts 2022
Võitja meeskonnale 5000€
Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees
Eesti Maaülikooli Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli hoidja, PhD, dotsent
Õhtulehe toiduajakirjanik
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
Nõo Lihatööstuse toidutehnoloog
Tuntud telekokk, grilllihameister BBQ Symphony’st
Eesti Maaülikooli Toiduainete tehnoloogia ja toiduteaduse õppetooli lihatehnoloogia õppejõud
Eesti Maaülikooli Toiduainete tehnoloogia ja toiduteaduse õppetooli lihatehnoloogia õppejõud
Populaarse toitumisprogrammi Fitlap toitumisnõustaja
Häkatoni Korraldaja on OÜ Nõo Lihatööstus, registrikood 10005487, aadress: Voika 18, 61601 Nõo, Tartumaa
Kogu informatsioon konkursi kohta on veebilehel https://noo.ee/staging/hakaton
1. Konkursil osalemine
2. Konkursi etapid
I etapp – ideede esitamine
II etapp – ideede arendamine
III etapp – finaal, võitjate väljakuulutamine ja auhind
– Mis on idee juures uudset, unikaalset, innovaatilist?
– Kas idee on reaalselt elluviidav?
– Kas idee jaoks on olemas turunišš?
– Kui põhjalikult on lõpptoode määratletud (kellele, millises pakendis, kuna ja kuidas kasutamiseks).
3. Üldinfo:
K: Kes võivad ideid esitada?
V: Ideid on oodatud esitama kõik toiduainetehnoloogiast, kokandusest, tervise- ja tootearendusest huvitatud tudengid, kutse-, kesk ja kõrgkoolide õpilased ning kõik teised, kes tunnevad toidutootemise vastu huvi.
K: Mitu liiget võib meeskonda kuuluda?
V: Meeskonda võib kuuluda 1-3 liiget.
K: Milliseid ideid võib esitada?
V: Lihahäkatonile ootame erinevaid ideid uue innovaatilise lihatoote valmistamiseks. Soovime leida toote, mis oleks üheaegselt uudne, tervislik, naturaalsest toorainest, samas ka tööstuslikult toodetav ning kiirelt valmiv või koheselt tarbitav.
K: Kuidas saan oma idee esitada?
V: Palun registreeri oma meeskond ja saada oma idee lihahäkatoni registreerimisvormi kaudu. Oma tooteideed võid kirjeldada sõnadega või siis tee videoklipp pikkusega kuni 3 minutit ja saada meile selle link.
K: Mis ajani saab ideid esitada?
V: Ideede esitamine algab 10. jaanuaril ning kestab kuni 21. veebruarini 2022.
K: Kas konkursile võib esitada ka rohkem kui ühe loovidee?
V: Jah, kuid ole valmis neid kõiki valmistoodeteks edasi arendama ja žüriile presenteerima.
K: Mul on mitmeid häid ideid, kuid ei soovi neid ise ellu viia. Kas saan ikkagi konkursil osaleda?
V: Kahjuks mitte. Ideed esitades pead olema valmis selle ka päriselt ellu viima. Küll aga saad häkatonil osaleda kuni 3-liikmelise meeskonnana, mille tööjaotuse valite ise.
K: Kas esitatav idee peab olema viimse detailini läbi mõeldud?
V: Ei pea. Selleks häkaton ongi, et arendada oma idee teostuseni. Ootame esialgu loovideid, kuid toodete lõpliku viimistlemise ja teostusega saab tegeleda finaali erinevate etappide käigus. Lihahäkatonil soovime näha kastist välja mõtlemist. Lennukus on oluline, küll aga peaks jalad jääma maa peale – ehk et sinu idee võiks olla päriselt teostatav.
K: Kas uue lihatoote valmistamiseks vajaliku tooraine ja seadmed pean ise hankima?
V: Kõikide finalistide tootearendust toetavad korraldajad – Nõo Lihatööstus paneb välja vajaliku tooraine (lisaks lihale ka muu vajaliku), Maaülikool pakub kasutamiseks oma ruume ja seadmeid. Kui soovid tootearendusega tegeleda juba enne finaali ehk ideede esitamise etapis, siis selleks tuleb hankida oma materjalid.
K: Mis asi on Ideepäev Maaülikoolis?
V: Ideepäev on finaali jõudnud meeskondadele mõeldud 1-päevane koolitus, kus saab ekspertidega koostöös teha ajurünnakuid oma ideede struktureerimiseks, lihvimiseks, edasiarendamiseks ning kus toimuvad temaatilised ettekanded tootearenduse ja toidutehnoloogia, projektijuhtimise, oma idee turundamise ja muudel olulistel teemadel ideede elluviimiseks.
K: Kas Ideepäeval peab kohal olema kogu meeskond ning kas transpordi eest pean ise maksma?
V: Ideepäeval peab kohal olema vähemalt üks meeskonnaliige, kuid soovitame siiski osaleda kogu meeskonnal. Transpordi ja toitlustuse pärast pole vaja muretseda – seda pakuvad korraldajad.
K: Kui ma ei jõua Ideepäeval oma tootelahendust lõpuni valmis, mis siis saab?
V: Selleks, et oma toode lõpuni viimistleda, anname Ideepäeva-järgselt igale meeskonnale kaks nädalat aega iseseivaks tööks, et toode parimal kujul valmis saada, vajadusel seda muuta ja parendada. Selle aja jooksul saab eelneva kokkuleppe alusel kasutada Maaülikooli ruume, seadmeid ja vahendeid. Vajadusel saab lühidalt konsulteerida ka mentoritega.
K: Kuidas selgitatakse välja võitjad?
V: Võitjad selgitab välja ekspertidest koosnev žürii, kes hindab ideede uudsust, loomingulisust ja teostatavust.
K: Kui mu meeskond võidab, siis kas 5000-eurose võidu saame täielikult endale?
V: Jah 5000 eurot auhinnaraha on Toomas Kruustüki nimelisest arengufondist. Häkatoni korraldaja tasub auhindadelt kõik ettenähtud riiklikud maksud. Võiduraha täpse jaotuse meeskonnaliikmete vahel otsustavad võitjad ise.
K: Millised kohustused mul võiduga kaasnevad?
V: Lisaks auhinnarahale eeldame võidumeeskonnalt valmisolekut koostööks Nõo Lihatööstusega edasise tootearenduse teemal, et võidutöö jõuaks Nõo Lihatööstuse sortimenti ja Eesti poelettidele. Kui sa ei leidnud oma küsimusele vastust, siis kirjuta meile kindlasti: