Nõo Lihatööstus kaasas suvetoodete loomeprotsessi maitsva toidu eestkõnelejad

Nõo Lihatööstuse heategevusliku suvetoote häkatoni võitis TikToki populaarse kokasaate juht Alex Aus, kelle loodud uudses marinaadis broileri poolkoivad jõuavad järgmisel suvel poelettidele.

„Tahtsime oma järgmise suve tooteid planeerides kaasata loomeprotsessi ka toidust kirjutavad ajakirjanikud, suunamudijad, blogijad ja kokad, kes tajuvad oma töös inimeste ootusi ja uusi toidutrende,“ ütles Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük. Tema sõnul on Alexi väljamõeldud tootel suur potentsiaal saada uuel grillihooajal inimeste lemmikuks.

„Lähtusin toote valmistamisel põhimõttest, et marinaadis oleks esindatud võrdselt happelisus, magusus ning soolasus. Seetõttu kasutasin retseptis peamiselt laimimahla, mett ja erinevaid ürte, mis andsid kokku mõnusa suvise maitse,“ kommenteeris oma võidutööd Alex Aus.

Nõo Lihatööstuse tehnoloogi ja tunnustatud koka Marko Kokmanni sõnul sisaldas Alexi loodud marinaad lisaks laimimahlale ja meele ka selliseid erilisi komponente, mis võiks kõnetada laia tarbijaskonda. „Kindel soov on seda retsepti nüüd edasi arendada, et see muuta suurtootmise jaoks sobivaks. Tootearendus ongi üks pidev katsetamine, mille käigus timmitakse retsepti seni, kuni kõik maitsed saavad paika,“ lisas Kokmann.

Alex valmistas häkatoni käigus ka teise retsepti, kus kasutas broileri poolkoibade maitsestamisel ühe olulise komponendina toorjuustu. Kokku valmis suvetoote häkatonil 14 uudisretsepti. Kokmanni sõnul tehti kõige rohkem marinaade broilerilihaga ja retseptides eelistati kasutada kodudes enimlevinud ürte ja maitseaineid. „Neist nii mitmedki tooted vääriksid edasiarendamist,“ tõdes ta.

Suvetoote häkaton omab ka heategevuslikku eesmärki. Nõo Lihatööstus annetab Alexi ideest sündinud iga toote müügilt 3 senti Eesti Koolitoidu Liidule, et koolilaste ja -noorte menüü oleks senisest mitmekesisem ja tasakaalustatud.  

Alex Aus juhib menukat kokasaadet „Aus koka-show“, mida saab vaadata TikToki, Instagrami ja Youtube kanalitest. Tema saatel on üle 24 000 jälgija. Lisaks on Alex ka tegutsev kokk. Juba Hugo Treffneri gümnaasiumis õppides tekkis tal idee teha oma toidukaubik. Sellest mõttest ajendatuna ehitas ta koos abilistega vanast jäätiseautost pastaköögi. Pastaljano nimeline pastabuss on tänaseks paar aastat rõõmustanud Tartu kesklinnas toidusõpru. Nüüd on Alexil käsil uus väljakutse valmistada loodusest pärit värsketest saadustest hõrgutisi söögikohas Metsak Resort, kus ta toimetab koos Marko Pokkiga.

Nõo Lihatööstus on kõige suurem ja uuendusmeelsem kodumaisel kapitalil põhinev lihatööstus. Ettevõte annab tööd üle 200 töötajale, millega on Lõuna-Eestis olulisemaid tööandjaid ning kohalikku ühiskonnaellu panustajaid. Nõo pälvis 2021. aastal EAS-i, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatud Eesti parimate ettevõtete konkursil aasta pereettevõtte tiitli.

Fotode autor: Vallo Kruuser

Lisainfo

Marko Kokmann

Nõo Lihatööstuse tehnoloog

Tel: 73 02 030

E-post: 

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 raames investeerime innovaatilisse sulatus- ning viilutusliini. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

„Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu toetuse meetme 4.2.2 2022. aasta toetusvooru raames investeerime innovaatilisse soolamispritsi. Investeeringu eesmärgiks on tootmisvõimsuse suurendamine, sortimendi mitmekesistamine, innovaatiliste lahenduste rakendamine ning toodete kvaliteedi tõstmine.“

Noo_logo_valge-01-svg